top of page
Winnaar
Brabant Cultuurprijs
2014

Vogeltjesbuurt Tilburg

Tussen 2012 en 2016 ging de markante Vogeltjesbuurt in Tilburg op de schop. In opdracht van woningcorporatie Tiwos en Gemeente Tilburg trokken wij samen met de bewoners op. Onze opdracht was: Een positieve relatie met de buurtbewoners bewerkstelligen, bewoners actief en direct betreken bij het hele ontwerp- en inrichtingsproces en iets doen aan het negatieve imago van de buurt.

We verzamelden de verhalen van de buurt met behulp van een groot fotoalbum. Kris kras door de wijk spraken we met bewoners en schreven samen met de buurt een advies voor Tiwos en Gemeente. Het bewonersadvies werd uitgangspunt voor de verdere plannen. We organiseerden werkgroepen die aan de slag gingen met de nieuwbouw, groot onderhoud en openbare ruimte.

We kregen een woning in de buurt ter beschikking waar bewoners met vragen en ideeën terecht konden. Alles wat er gebeurde was hier te volgen. We maakten maandelijkse nieuwsbrieven met mooie verhalen van toen, bewoners van nu en de stand van zaken in het bouwproces.

Tijdens het verzamelen van de wonderlijke verhalen ontstond het idee om een film over de buurt te maken. Samen met heel veel buurtbewoners, Moved Media en Stiching BLIKsum maakten we een docudrama voor Omroep Brabant waarin de ziel van de bijzondere bewoners van dit stukje Tilburg wordt blootgelegd.

Uiteindelijk keerde maar liefst 70% van de bewoners terug in de nieuwe wijk. Een uniek resultaat. ´Het Avontuur van de Vogeltjesbuurt´ leverde B-in motion de Brabant Cultuurprijs 2014 op! Daarmee financierden we het vervolg met de serie: 'Goud in de Grond' voor Omroep Brabant over het wel en wee van de bewoners.

Project: bewonersparticipatie herstructurering Vogeltjesbuurt

Opdrachtgever: TIWOS & Gemeente Tilburg

Periode: 2012 - 2016

 

bottom of page