top of page
tijdelijk logo makersplaats.png

Creatief en ambachtelijk makers onder één dak

Aan duurzame makers ontbreekt het niet in Breda. Stoffeerders, meubelmakers, metaal-, glas-, hout-, keramiekbewerkers; een divers gezelschap!. B-in motion nam het initiatief voor De Makersplaats (werknaam). Dat wordt een plek met betaalbare en toekomstbestendige werkruimte waar zij kunnen samenwerken. Door de unieke combinatie van innovatie, ambachtelijkheid en creativiteit kunnen ondernemers in de maakindustrie een belangrijke impuls geven aan een duurzamere en circulaire economie, essentieel voor een toekomstbestendige samenleving.


Een stevige maakindustrie in de stad is belangrijk. Dichtbij, zichtbaar én goed bereikbaar. Inspirerend en aanjager van meer ontwikkelingen op dat vlak. Waar je als bezoeker straks ook aan de slag kunt om te leren repareren, maken, of gewoon kijken wat makers doen tijdens een van de evenementen!

Nieuws
Haalbaarheidsstudie klaar

Het rapport Makersplaats Breda, met de resultaten van de haalbaarheidsstudie voor een Makersplaats in Breda, is klaar. We spraken 65 makers in en om Breda en 70 stakeholders. Van cultuurorganisaties, opleidingscentra, MKB-ers en adviseurs en een hele trits ambtenaren. Avans studenten deden een publieksonderzoek en we keken naar meer dan 20 panden. Nog steeds zijn we in gesprek op drie locaties, dat duurt lang, veel langer dan we wilden, maar blijkbaar is dat nodig. Als je het rapport wil lezen, klik dan op onderstaande knop.

De Makers

Atelier Kee en
Used&Uses by Leentje Peeters

leentje en keeke.jpeg

Inspiratie
Leentje Peeters is vorig jaar met twee tienen voor ontwerp en praktijk afgestudeerd aan de Dutch Shoe Academie met de laarzen op de foto. Volledig gemaakt van restjes leer en een wollen basis van de schapen van de buurman. Haar moeder Keeke runt ruim 15 jaar Atelier Kee, waar ze prototypes en producten voor uiteenlopende merken en kunstenaars maakt met kleding, leerbewerking en stofferen als specialismen. Dochter Leentje zat als kleine meid al bij moeder in het atelier en wilde alles zelf leren maken. 

 

Trots
Keeke en Leentje vinden niks leuker dan werken met reststromen en dan hun creativiteit volledig laten gaan. Zo maakte Kee ezeltassen van gerecycled tentdoek, tassen van molendoek, jasjes en kinderkleren van afgedankte kleding en bekleedt ze stoelen en banken het liefst met reststoffen. Ze gruwt van geknutsel, het moet wel eerste kwaliteit en oersterk zijn. Dat upcyclen van reststromen is wat Keeke haar hele leven eigenlijk al deed en pas nu een naam aan geeft.

Leentje is zo mogelijk nog fanatieker. Ze haalt stropdassen uit elkaar om jasjes van te maken, maar de voering van de stropdas moet bewaard blijven voor een ander project. Alleskunners en allesmakers, zeker met partner en vader Ton erbij, die van de grote machines is, Daar zijn ze trots op, dat ze samen alles kunnen maken, juist van afgedankte materialen. Keeke en Ton wonen op een omgebouwde boerderij in Alphen en hebben daar van de stal een schitterend atelier gemaakt.

Hun docent Liesel aan de Shoe Academy, heeft samen met Boltwool een schoenenlijn opgezet, die volledig van vervilte Nederlandse schapenwol op gerecyclede jeans wordt gemaakt. Met zolen van natuurrubber en kurk. Keeke en Leentje gaan de schoenen produceren, een nieuw avontuur dat ze samen aangaan.

 

Makersplaats
Leentje wil haar vleugels uitslaan en het liefst samen met anderen in de Makersplaats samenwerken om nieuwe producten te maken en te verkopen met haar eigen bedrijf Used&Uses. Ze pimpt oude sneakers en cowboylaarzen tot nieuwe schoenen en dat loopt als een trein. Keeke en Leentje zijn het liefst bezig met het maakproces en zien als grote meerwaarde van de Makersplaats dat je samen publiek kunt trekken, online en offline, elkaar inspireert en gezamenlijk met reststromen aan de slag kunt en gemakkelijker grotere opdrachten aankunt.

In gesprek met ...

An van Dixhoorn

update #3.jpeg

Als initiatiefnemer van Makersplaats Breda heb ik heel wat makers en betrokken organisaties van onderwijs, maatschappelijk middenveld en bedrijven gesproken. Het afgelopen jaar spraken we hen over de wensen en behoeften aan samenwerking en ontwikkeling. We bekeken ruimtes en gingen aan de slag met cijfers. En dan komt er nu eindelijk tijd en ruimte om zaken aan elkaar te knopen. Want zolang we nog geen locatie hebben, kunnen we natuurlijk al wel starten om interessante samenwerkingen te verkennen.

Duurt lang

Twee jaar geleden ben ik gestart met het hele traject om de Makersplaats in Breda op te zetten. We hebben er al genoeg over gesproken, het rapport kun je hierboven lezen. Daarin meer over het concept, wat de makers willen en wie ze zijn. Nu ‘alleen nog maar de uitvoering’. En dat duurt lang. Langer dan we willen, maar we willen dan ook landen op een plek waar we lange tijd kunnen blijven en waar we de kans krijgen om ons te bewijzen. Ik kan niet zeggen dat het rond is, maar we zijn optimistisch, nog even op onze handen zitten dus.

Van eenmalige events naar een blijvende plek

De afgelopen 20 jaar ben ik met B-in motion en BLIKsum vooral bezig geweest om bewoners actief te betrekken bij hun directe leefomgeving in allerhande wijkprojecten en culturele events. Samen met Isabelle Schol namen we het initiatief voor de Cultuurnacht en organiseerden die van a tot z de eerste vijf jaar. We organiseren ontmoetingsreizen in de stad met Bredanaars met een bijzonder verhaal, beroep of op een aparte plek. Ontmoetingen die je de kans geven even in een andere wereld te stappen en je te verwonderen over het leven van een ander. Die onderlinge betrokkenheid en het zoeken naar onverwachte verbindingen en connecties wil ik in de Makersplaats realiseren voor de lange termijn, een blijvende plek.
Community-building deed ik in de jaren negentig al in het noorden van Nicaragua, samen met een lokale organisatie voor kleine bedrijven in de hout- textiel- en leersector. Daar komt mijn belangstelling voor het makersvak vandaan. Niet eerder was ik zo direct in contact met mensen die met eenvoudige middelen de prachtigste producten konden maken.

 

Nu verder

Met Meurkens&Meurkens stevig aan onze zijde, gaat de Makersplaats er zeker komen. Het meest ingewikkeld is om Makers en betrokken partijen te enthousiasmeren maar nog niet concreet te hebben wanneer de verhuisdozen klaar moeten staan. En dat dat dan straks in één keer in heel korte tijd moet gebeuren, daar kan ik wel wakker van liggen, ja.

Blijf op de hoogte van Makersplaats Breda

Meld je aan en ontvang onze updates

Dank voor je belangstelling!

bottom of page