top of page

De smaak van de buurt

In 2007 startten we de Smaak van de Buurt. Een participatieproject in opdracht van de gemeente Breda waarin we met de bewoners van de wijken Liniekwartier en Doornbos praatten over de toekomst van de buurt ten behoeve van de structuurvisie voor de komende jaren.

Een hele uitdaging, want Linie zou bijna geheel gesloopt worden. Waarom zouden de bewoners meedenken als ze de wijk toch moeten verlaten? In deze buurt, waar je de sfeer van de jaren 50 nog proeft, moesten wij maar eens een hapje gaan eten met de mensen. De Smaak van de Buurt!

Via een vrolijke nieuwsbrief en wandkranten roepen we bewoners op hun huiskamer ter beschikking te stellen en te koken voor een aantal  onbekende buurtgenoten plus iemand van de Gemeente Breda en de woningbouwvereniging. Daar komen heel mooie reacties op. De gasten om deze overheerlijke boerenkool, couscous, erwtensoep, curry of rendang te eten vinden we door de buurt in te trekken en de bewoners persoonlijk uit te nodigen. De meesten vinden het eigenlijk wel leuk om op deze manier hun zegje te doen.

Bijzondere etentjes, met speciaal gemaakte tafelkleden en servetten met afbeeldingen uit de wijk. De gastvrouw of heer krijgt een eigen schort. De stedenbouwkundige van de Gemeente neemt de wensen en ideeën letterlijk mee naar de tekentafel en deelt tijdens het proces zijn vorderingen met de bewoners. Na dertien etentjes bij de mensen thuis nodigt de wethouder hen terug uit in het gemeentelijk restaurant.

In schort serveert hij samen met zijn ambtenaren aan 80 bewoners een driegangen diner. De stedenbouwkundige schetst de tussenstand. De sfeer is zo goed dat zelfs de hartenkreet van de bewoners om een deel van de wijk te behouden gehonoreerd wordt.

Project: Betrokkenheid bewoners bij het vaststellen van de Structuurvisie Doornbos en Liniekwartier

Opdrachtgever: Gemeente Breda

Periode: 2007 - 2008

bottom of page